Известие

Collapse
No announcement yet.

моля за помощ за гуми

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Отворени са, не е от окото .

Comment

Така си бях помислил и аз да сложа на почти новата ми тогава (2000) Ланча Дедра две нови зимни гуми отпред и отзад две някакви си... Пътувам си от Силистра за Варна в снеговете, всичко ОК, драпа си по снега, докато не излязох на една права малко преди Варна... Както си карах духна много силен вятър и в следващия момент, без дори да имам секунда за реакция, бях в канавката при скорост 40 - 50 км./час, със задницата напред. От тогава слагам винаги 4 зимни гуми. Не си правете експерименти, че животът на човека е доста крехък в тия купчини ламарина...
      AR 166 2,4 jtdm
      NT II 2,7 tdi
      Peugeot 206 1,1
      AR 155 1,6 ex, AR 145 1,9 jtd ex, MB 124 CE ex

Comment

Не веднъж сме го дискутирали, че ако са 2 новите гуми, то мястото им е отзад.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

При някой ВАЗ, да...

Comment

Първоначално публикувано от Doomguy Покажи съобщение
            При някой ВАЗ, да...
            Точното число на необходимите зимни гуми е 4 - и за ВАЗ и за Алфа и за джипка
            AR 166 2,4 jtdm
            NT II 2,7 tdi
            Peugeot 206 1,1
            AR 155 1,6 ex, AR 145 1,9 jtd ex, MB 124 CE ex

Comment

Първоначално публикувано от Doomguy Покажи съобщение
              При някой ВАЗ, да...
              Говоря за коли с предно предаване. Обяснението е просто.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от gorbi Покажи съобщение
                Точното число на необходимите зимни гуми е 4 - и за ВАЗ и за Алфа и за джипка
                Разбира се. Никой не казва да караш с две зимни и две летни гуми, което си е вече наистина опасно. Става въпрос за нови зимни гуми от пред, а отзад такива на 2-3 години. Не говорим за някои свършили джапанки.

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                Говоря за коли с предно предаване. Обяснението е просто.
                Не знам какво е обсъждано, но аз изхождам от собствения си опит. Алфа 166 е зверски недозавиващ автомобил, който тежи тон и половина и дърпа, спира и завива единствено с предните колела. С лоши гуми отпред недозавиването се влошава и при всеки по-остър завой си върви направо, не желае да спира без да активира АБС който увеличава сериозно спирачния път и превърта гуми при всяко по-рязко потегляне или по-хлъзгава настилка. В такъв случай слагането на по-добрите гуми отзад не виждам с какво точно помага при поведението на колата. Не знам с какви дървета трябва да си, за да успееш да изпуснеш задницата. 4 добри гуми са най-добрия вариант, но аз предпочитам да купувам през две години и да слагам остарелия комплект отзад.

Comment

Големите производители на гуми пепоръчват по- добрите гуми да са отзад, за коли с предно, всички коли с предно недозавиват.
                  Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Чел съм на сайта на Мишелин, въпреки това ми се струват глупости, особено с разпределението на теглото на 166...

Comment

виж им полигона за изпитване на гуми и прецени дали са глупости, 166 не е специална кола

Comment

Всяка кола си е различна, с различно разпределение на масата и различно междуосие. Аргументацията им е валидна до някъде на мокро, на сухо издиша от всякъде... Миналото лято съм карал няколко пъти по напълно наводнен път (не се вижда пътя даже), също съм скачал в локви с висока скорост. До сега не съм губил задницата, а и в такива условия не се изхвърлям с високи скорости. Обаче доста по-често ми се налагаше да спирам аварийно от високи скорости и въпреки чисто новите Дънлопки, абс ми се активираше постоянно. Ако ги бях сложил отзад, спирачния ми път щеше да се увеличи с поне още 10-15 метра, което е доста...

Comment

За разлика от предната ос, която независимо от товара в колата има относително добро сцепление, това не е така със задната. Това налага и наличието от доста време насам на всякакви конструкторски решения, променящи спирачното усилие на задните колела в зависимост от натоварването им.
                          Мои и не само мои наблюдения сочат към това, че при загуба на предницата, все още имаш на разположение някакви средства с които можеш да въздействаш на ситуацията (подаване/отнемане на тяга или ползване на ръчна спирачка). За разлика от това при загубата на задницата, разполагаш с доста по-малко лостове за въздействие.

Накратко - няма решение, което да удовлетворява всички ситуации. Но има такова, което да удовлетворява преобладаващите.

Изводите от личния ми опит до голяма степен се припокриват с доста по-задълбочените анализи на експертите в областта.

Поради това считам, че тази препоръка не следва да бъде отхвърляна с лека ръка.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

два пъти съм се въртял с висока скорост на заледен път с различни коли, автомобила при висока скорост въобще не подлежи на контрол, контрола е в сила при по ниски скорости, когато го овладявам на 100%.

Comment

Ползвам тази тема за гуми да споделя: Днес си взех две нови летни гуми Нексен Н8000 205/55/16 94W ...Та въпроса ми е бива ли ги тези гуми горе-долу?
                              sigpic166 TS 2.0 1999 ГИ

Comment

Вече си ги взел така или иначе. Докато са нови всички гуми са добри, даже и най-евтините.

Comment

Working...
                                X